Maar eerst leuke informatie over Collies


Collie portret 
Ontstaansgeschiedenis 

De collie is afkomstig uit Schotland. In Nederland wordt de hond ook wel Schotse Herdershond genoemd. 
Naast de langharige variant, de Rough Collie, komt ook een kortharige, de Smooth Collie, voor. 
Van beide variëteiten is de langharige het bekendst. Een kenmerk van beide varianten is de lange voorsnuit. 
Er zijn ook enkele grote verschillen tussen de beide variëteiten: daarom zijn het twee verschillende rassen. 
De collie is één van de oudste Britse rassen. De honden werden met name vanaf de achttiende eeuw als herdershond gebruikt, 
waardoor de oorsprong niet meer exact is aan te geven. Een eerste tekening van de Collie komt voor in een boek uit 1800. 


Vachtverzorging

Borstelen

Borstel uw Collie niet te vaak, ongeveer eenmaal per 1 à 2 weken een grondige borstelbeurt is voldoende. Modder en zand, tijdens de wandeling opgedaan, vallen gemakkelijk en snel uit de vacht en van de poten van zowel de Langhaar als de Korthaar Collie. Controleer wel dagelijks of zich geen ongerechtigheden in de vacht of op de huid bevinden, zoals takjes, doorns of resten van ontlasting wat weg geborsteld moet worden (indien droog) of eventueel weggewassen.


Check-lijst voor de grote borstel beurt

OREN:

Regelmatig controleren of de oren schoon zijn, overmatige oorsmeer

productie kan er op wijzen dat er iets niet in orde is.


Narcose - LET OP GEVAARLIJK;

Indien uw Schotse Herdershond, om wat voor reden dan ook, onder narcose gebracht moet worden, dient u uitdrukkelijk aan de narcotiseur te melden dat de middelen “DOMITOR en KETAMINE”  beslist niet gebruikt mogen worden bij de Schotse Herdershonden, aan deze narcotische middelen zijn, helaas, al diverse Collies onnodig gestorven !!!


Ernstige bijwerkingen medicatie bij Shelties en Collie-achtige.

Shelties kunnen overgevoelig zijn voor bepaalde geneesmiddelen, zoals Ivermectine (wormkuur) en loperamide (tegen diarrhee, DIARACE). De geneesmiddelen geven soms ernstige bijwerkingen of kunnen zelfs overlijden veroorzaken bij doseringen welke bij andere rassen normaal tot laag zijn en geen problemen geven.