Rondje lage Vuursche

Gepubliceerd op 26 juli 2022 om 14:05

Het Maartensdijkse Bos is een bos van 153 ha. tussen Maartensdijk en Lage Vuursche in de Nederlandse provincie Utrecht.

Het bos ligt op de grens van Utrecht met Noord-Holland. Deze grens werd sinds de tijd van Floris V aan het eind van de 13e eeuw tot ver in de 16e eeuw betwist door Noord-Holland en het Sticht. De grenspalen in het gebied duiden nog op de vele conflicten in het verleden. 

De Route die we hebben gewandeld.

Wandelen met Dopey bestaat niet alleen uit, vier keer per dag met baas en op pad zodat om zijn behoeften te doen. Maar wandelen is veel meer dan ‘even snel de hond laten plassen’. Samen op avontuur met onze viervoeters is niet alleen hartstikke leuk en goed voor de gezondheid van zowel hond als baasje, het versterkt ook nog eens de band tussen mens en dier.

Het uitlaten van Dopey is leuker en uitdagender tijdens een grote wandeling, hij komt van alles tegen, kijk en lees in dit blog, over de wandeling die ik heb gemaakt met Dopey.

Het Pluismeer is een waterplas in het natuurgebied ten zuiden van Lage Vuursche in de Laagte van Pijnenburg, in de Nederlandse provincie Utrecht. Het Pluismeer grenst aan het natuurgebied De Stulp en wordt beheerd door Staatsbosbeheer.

Het Pluismeer is een heidemeer dat is ontstaan toen de zandsteenfabriek ernaast grond afgroef. In 1996 is het Pluismeer schoongemaakt, waardoor op de arme zandgrond een venvegetatie, zoals de klokjesgentiaan, de zonnedauw, de witte snavelbies en het veenpluis een kans kreeg. De naam is ontleend aan het vele wollegras dat om het meer groeit.

Op een deel van het terrein om het meer heen grazen koeien, een deel is ook afgezet zodat de koeien er niet kunnen grazen, om zo de vegetatie te beschermen.

Goois Natuurreservaat. De Zuid

Dit bosgebied gaat naadloos over in de bossen van De Vuursche in Utrecht. Honderd jaar geleden was De Zuid nog een open heide. Na de Tweede Wereldoorlog is hier dennenbos aangeplant. Inmiddels neemt het aantal loofbomen weer toe, en maakt soortenarm naaldbosplaats voor heide. Vooral bedoeld om zon en warmte minnende dieren meer kansen te bieden.

Honden zijn aangelijnd toegestaan. In het meest zuidelijke gedeelte mogen honden loslopen.

Bron: Wikipedia


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.