Park Vliegbasis Soesterberg. Ervaar het weidse uitzicht vanaf de landingsbaan en geniet van de bijzondere natuur. Voel de dreiging van de koude oorlog als u langs de militaire gebouwen wandelt. Park Vliegbasis Soesterberg is een uniek gebied, een schatkamer vol verrassingen.
Honderd jaar lang was Vliegbasis Soesterberg het centrum van bulderende straaljagers en dreigend oorlogsgeweld. Maar mensen? Die kwamen er nauwelijks in. In die ‘stilte’ vonden onverwacht veel soorten planten en dieren een thuis. Welkom in de schatkamer van erfgoed én natuur!
In 2008, een eeuw nadat de eerste vliegtuigen de lucht ingingen, werd Vliegbasis Soesterberg gesloten. Het terrein werd aan de provincie Utrecht overgedragen. Samen met de gemeenten Zeist en Soest en Utrechts Landschap ging de provincie aan de slag. Waar nodig werd gesloopt en gesaneerd en er werden fiets- en wandelpaden aangelegd. Eind 2014 gingen de hekken van Park Vliegbasis Soesterberg open voor publiek
Park Vliegbasis Soesterberg is met 375 hectare een walhalla voor natuurliefhebbers: de rijkdom aan planten en dieren is ongekend. Natuurlijk is een bezoek ook een boeiende duik terug in de tijd. De geschiedenis voel je overal. Ondertussen zul je zien dat de natuur daartussen steeds meer haar plaats opeist: over het asfalt, op daken van resterende gebouwen en tussen scheuren en kieren. Voor fietsen ben je op de vliegbasis aan het juiste adres: over het breedste fietspad van Nederland (de startbaan van 45 meter breed) fiets je in drie kilometer vijftien meter omhoog.
Bijzondere natuur op een vliegveld? Nou en of. Neem het enorme schraalgrasland. Normaal gras trekt vogels aan die opvliegen bij onraad. Dat is niet handig op een vliegveld, want dan worden ze in de motoren van opstijgende vliegtuigen gezogen. Daarom besloot Defensie te stoppen met bemesten en kon zich voedselarm, soortenrijk schraalgrasland ontwikkelen. Vogels die zich daarin thuis voelen, broeden op de grond en duiken weg bij gevaar.
Behalve schraalgrasland bestaat Soesterberg uit een mozaÏek van goed ontwikkeld bos en heide. Het bos is een thuis voor houtsnippen, haviken, buizerd en zeldzame paddenstoelen. Ook de zandhagedis en levendbarende hagedis komen op de voormalige vliegbasis voor, en er leven reeën, dassen, bunzings en boommarters.
Dankzij die rijkdom en vanwege de centrale ligging op de Utrechtse Heuvelrug, is Park Vliegbasis Soesterberg een echte kraamkamer. Het heeft een bijzondere plek in het Hart van de Heuvelrug, het project om van de Utrechtse Heuvelrug weer een aaneengesloten gebied te maken. Vijf ecoducten (Leusderheide, Beukbergen, Sterrenberg,
Op Hees en Boele Staal) verbinden het gebied met de rest van de Utrechtse Heuvelrug
Reactie plaatsen
Reacties