Wandelen in Den Treek

Gepubliceerd op 2 november 2022 om 11:40

Landgoed Den Treek - Henschoten
Dit grootste, in particulier bezit zijnde landgoed van Nederland zit boordevol dynamiek. De bijna 2200 hectaren van het landgoed liggen op de overgang van de Utrechtse Heuvelrug naar de Gelderse Vallei. Het beheer van het landgoed en de ontwikkeling van nieuwe natuurgebieden krijgen alle aandacht.


De inwoners van de vijf aangrenzende gemeenten profiteren hiervan mee in de vorm van allerlei recreatieve voorzieningen. Eye & Image verzorgt de vormgeving en communicatie voor het landgoed; naar externe betrokken partijen en naar de ruim 600 aandeelhouders van het landgoed, die allen nazaat zijn van de stichter W.H. de Beaufort. Hij kocht het landgoed in 1807. Het prachtige Den Treek-Henschoten vervult een voorbeeldfunctie in het beheer van particuliere landgoederen in Nederland.

Leusder oerbos stierf rond 12.750 jaar geleden als gevolg van abrupte klimaatverandering

Op 3 november jl. presenteerde een team van wetenschappers de resultaten van het jaarringonderzoek van 167 bomen die in 2016 tevoorschijn kwamen bij een natuurontwikkelingsproject op Landgoed Den Treek-Henschoten in Leusden. De vondst van dit ca. dertienduizend jaar oude oerbos kreeg in maart 2017 veel aandacht in de media, omdat het hier een voor Nederland unieke vondst betreft. De studie van de dennen past binnen het onderzoek naar klimaatverandering in het laatste deel van de laatste ijstijd (14.700 tot 11.700 jaar geleden). Deze uitzonderlijke periode vormt voor klimaatonderzoekers een laboratorium voor de bestudering van de effecten van klimaatverandering in onze tijd.

De gevonden bomen, 165 dennen en 2 berken, maken deel uit van twee verschillende bosbestanden die op verschillende momenten groeiden. Natuurwetenschappelijk onderzoek (14C-methode) maakt het mogelijk om de beide reeksen zeer nauwkeurig te dateren. De oudste reeks leefde tussen ca 13.475 en 13.390 jaar geleden en de jongste tussen 12.995 en 12.745 jaar geleden. 

Bron: www.dentreekhenschoten.nlReactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.